Maraş Tarhanasının Tarihi
Maraş tarhanasının ortaya çıkışı 16.yy başında Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim Han dönemine aittir. Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz Sultan Selim, Mısır seferi çıkmadan önce ordunun ihtiyaçları için hazırlıklara başlamıştır.
Mısır’ın fethedilmesi için Sina çölünün geçilmesi gerekmektedir. Osmanlı ordusunun haftalar boyunca gıda gereksinimi karşılayacak bir gıdaya ihtiyaç vardır. Çetin çöl şartlarında askerlerin beslenme ihtiyacını karşılayacak gıdanın sahip olması gereken özelikler şunlardır: Yükte hafif olması, yüksek besin değerine sahip olması, tok tutması, pratik tüketime uygun olması, sıcakta ve soğukta bozulmayacak kadar dayanıklı olması.
Bu ihtiyaç üzerine, Yavuz Sultan Selim’in annesi olan Kahramanmaraşlı Gülbahar Hatun bu niteliklerin hepsine sahip bir gıda üretmek için uzun araştırmalar yapar. Yaptığı çalışmalar sonucunda aranan formül bulunmuştur.
Dövmelik buğday, bol yoğurtla birlikte pişirir. Kekik ve tuz ile tatlandırılır.Elde edilen aş soğuduktan sonra, güneşte kurutulur. Ortaya çıkan bu kuru gıda tarhanadır.